Kolorowa sałatka

Składniki

Mix sałat - 20 g (1 garść)
Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
Mozzarella - 125 g (1 kulka)
Cebula - 52 g (1/2 sztuki)
Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
Ocet balsamiczny - 3 g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Bazylia świeża - 1 g (1/2 łyżeczki)

Wskazówki

 
15 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 268,6 kcal
białka - 16,3 g
węglowodany - 8 g
tłuszcz - 19,2 g
błonnik - 1,2 g

Przygotowanie

Pomidory i ser kroimy w plastry. Sałatę wykładamy na talerz, następnie naprzemiennie układamy pomidory i mozarellę. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, octu balsamicznego, soku z cytryny, pieprzu, soli i ziół.


Smacznego!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Taka sałatka idealnie nadaje się na wynos - do pracy, szkoły, na uczelnię.

Zostaw komentarz