Frittata ze szpinakiem

Składniki

Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
Ser twarogowy półtłusty - 100 g (1/2 kostki)
Szpinak - 100 g (4 garści)
Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
Suszone pomidory w oliwie - 21 g (3 plastry)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Zioła prowansalskie - 1 g (1 szczypta)

Wskazówki

 
30 min
1 porcja

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 377,6 kcal
białka - 37,3 g
węglowodany - 21 g
tłuszcz - 17,3 g
błonnik - 5,2 g

Przygotowanie

Jajka rozbić w miseczce, dodać rozkruszony twaróg, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pomidory suszone. Szpinak rozmrozić i dokładnie odcisnąć wodę. Dodać do reszty składników, doprawić i dokładnie wymieszać. Masę wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, a na wierzchu ułożyć plasterki pomidora. Piec przez 25 minut w temp 180C.

Zostaw komentarz