Frittata z zielonymi szparagami

Składniki

Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
Serek philadelphia - 75 g (3 łyżki)
Szparagi - 380 g (1 pęczek)
Oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)

Wskazówki

 
45 min
1 porcja

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 568,5 kcal
białka - 24,1 g
węglowodany - 16,5 g
tłuszcz - 47,7 g
błonnik - 3,8 g

Przygotowanie

Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe części (łapiemy za oba końce i wyginamy-  miejscu gdzie się złamią kończy się zdrewniała część). Można je obrać ze skórki- ja ten etap pominęłam. Przez minutę blanszujemy je w gorącej wodzie, a następnie wrzucamy do zimnej, aby zachowały swój piękny zielony kolor. Wyciągamy je, osuszamy, a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowymasłem klarowanym. Obie strony smażymy przez około 2 minuty. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Jajka rozbijamy, dodajemy 3 łyżki serka naturalnego, doprawiamy odrobiną pieprzu i wylewamy na formę. Na masie jajecznej wykładamy szparagi. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 25 minut.

Smacznego!

Komentarz dietetyka

Katarzyna Wawrzyniak - Dietetyk Bydgoszcz
Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych: kwasu foliowego, witaminy C, E, beta karotenu, wapnia, fosforu, potasu,glutationu, asparaginy, inuliny i błonnika, dlatego w sezonie warto włączać je do menu

Zostaw komentarz