Chrupiąca sałatka z fenkułem

Składniki

Sałata lodowa - 160 g (4 liście)
Fenkuł - 250 g (1/2 sztuki)
Seler naciowy - 90 g (2 łodygi)
Jabłko - 180 g (1 duża sztuka)
Szczypior - 5 g (1 łyżka)
Mięta - 3 g (1 łyżeczka)
Słonecznik łuskany - 20 g (2 łyżki)
Orzechy włoskie - 30 g (2 łyżki)
Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
Pieprz - 0,5 g (1 szczypta)
Oliwa z oliwek - 20 g (2 łyżki)
Sok z cytryny - 6 g (1 łyżka)
Miód - 25 g (1 łyżka)
Ocet jabłkowy - 6 g (1 łyżka)

Wskazówki

 
15 min
2 porcje

Wartości odżywcze
(1 porcja)

kalorie - 382,7 kcal
białka - 7,8 g
węglowodany - 41,2 g
tłuszcz - 22,7 g
błonnik - 9,3 g

Przygotowanie

Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, jabłko, fenkuł i seler naciowy kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy posiekany szczypiorek i listki mięty, podprażony na patelni słonecznik, posiekane orzechy włoskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu i octu jabłkowego.

Smacznego!

Zostaw komentarz