Przykładowy jadłospis w niedoczynności tarczycy i Hashimoto



Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem "co jeść przy niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto?". Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy. Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów.

Mogą go stosować u osób, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.

To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu - indywidualny plan żywieniowy układam po konsultacjach.

Unikasz psianek? Po prostu ich nie dodawaj :)

 

Dzień I:

 Posiłek I: Muffiny jajeczne z warzywami
 

Jajo - 100g (2 sztuki)    
Suszone pomidory - 20g (2 plasterki)
Papryka czerwona - 70g (1 kawałek)
Szpinak  - 40g (1 garść)
Szczypiorek - 5g (1 łyżeczka)
Boczek wędzony - 25g (1 porcja)
Mąka kokosowa - 20g (2 łyżki)
Zioła prowansalskie - 3g (1/2 łyżeczki)
Sól - 1g (1 szczypta)
Pieprz - 1g (1 szczypta)
Czarnuszka - 1g (1 szczypta)

Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na jednolitą masę. Paprykę, pomidorki, szczypiorek, boczek i szpinak siekamy drobno. Do jaj dodajemy przyprawy i warzywa. Mieszamy. Dodajemy stopniowo mąkę (może bbyć ryżowa) i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Formę na babeczki natłuszczamy olejem kokosowym. Masę nakładamy do 2/3 wysokości formy. Pieczemy przez 20-25 minut, aż masa jajeczna się zetnie.

Posiłek II: Koktajl truskawkowo- kokosowy              


Truskawki mrożone- 200g (1 porcja)
Mleko kokosowe - 120g (½ szklanki)
Nasiona chia - 10g (1 łyżka)
Ostropest plamisty - 3g (1/3 łyżeczki)
Cynamon - 1g (1 szczypta)
Kurkuma - 1g (1 szczypta)

 

Sposób przygotowania: Owoce oraz nasiona przełożyć do misy blendera i zmiksować. Można dodać wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Posiłek III: Bitki wieprzowe z kaszą
 

Schab surowy - 180g (1 porcja)
Masło klarowane    - 5g (1 łyżeczka)
Cebula - 50g (1 mała sztuka)
Pieprz - 1g (1 szczypta)
Papryka słodka w proszku - 1g (1 szczypta)
Ziele angielskie - 1g (2 ziarna)
Liść laurowy - 1g (1 sztuka)
Kasza gryczana - 40g (4 łyżki)
Ogórki kiszone - 200g (kilka sztuk)


Sposób przygotowania:
Porcję mięsa umyć, osuszyć i dokładnie rozbić. Oprószyć solą, papryką, pieprzem. Obsmażyć na oliwie z obu stron i przełożyć do garnka. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Podlać wodą i dodać drobno pokrojoną cebulę. Dusić około 30 minut. Podawać z kaszą i warzywami. Kaszę ugotować. Podawać z ogórkami.

 

Posiłek IV: Zapiekanka z batatów
 

Olej kokosowy - 15g (1 porządna łyżka)
Bataty - 350g (1 mała sztuka)
Cynamon - 1g (1 szczypta)
Gałka muszkatołowa - 1g    (1 szczypta)
Sól - 1g (1 szczypta)
Pieprz - 1g (1 szczypta)
Kurkuma - 1g (1 szczypta)


Sposób przygotowania: Na patelni rozpuścić olej, dodać pokrojonego batata.. Przykryć i dusić około 5-8 minut (często mieszając). Dodać cynamon, gałkę muszkatolową, sól i pieprz. Smażyć jeszcze około 2-3 minut – aż bataty zmiękną.

 

Dzień II:

Posiłek I: Szparagi w szynce parmeńskiej z jajami
 

Szparagi zielone - 200g (½ pęczka)
Szynka parmeńska - 40g (2 plastry)
Masło klarowane    - 10g (2 łyżeczki)
Jajo - 100g (2 sztuki)
Pieprz - 1g (1 szczypta)
Sól - 1g (1 szczypta)
Sałata - 20g (2 liście)
Rzodkiewka - 90g (6 sztuk)
Ogórek kiszony - 120g (1 porcja)
Oliwa z oliwek - 5g (1 łyżeczka)
Czarnuszka - 1g (1 szczypta)


Sposób przygotowania:
Szparagi oczyścić i przesmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie części, każdą zawinąć w szynkę parmeńską i przesmażyć jeszcze chwilę. Obok posadzic jaja. Sałatę porwać, rzodkiewki i ogórki pokroić. Dodać czarnuszkę, skropić oliwą. Doprawić jeśli jest taka potrzeba.

 

 Posiłek II: Sałatka z kurczakiem i gruszką
 

Rukola - 60g (1 porcja)
Gruszka    - 140g (1 średnia sztuka)
Kurczak, filet z piersi    - 100g (1 porcja)
Sok z cytryny - 10g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek - 10g (1 łyżka)
Pieprz - 2g (1 szczypta)
Orzechy włoskie    - 12g (3 sztuki)

Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Kurczaka natrzeć przyprawami i ugotować na parze (upiec lub przesmażyć). Gruszkę obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotowane mięso rozdrobnić. Oliwę wymieszać z solą. Sałatę, kurczaka i gruszkę wymieszać, polać sosem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 

 Posiłek III: Dorsz z ziołami, ryż, warzywa      


Dorsz - 250g (1 sztuka)
Zioła prowansalskie - 3g (1 łyżeczka)
Oliwa z oliwek - 5g (1 łyżeczka)
Ryż - 60g (6 łyżek)
Warzywa mrożone - 200g (1 porcja)
Sól - 1g (1 szczypta)
Pieprz - 1g (1 szczypta)

 

Sposób przygotowania: Dorsza natrzeć oliwą, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obok ryby wyłożyć warzywa, oprószyć ziołami i skropić oliwą. Przykryć. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C (można ugotować na parze lub upiec w rękawie). Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.


Posiłek IV: Krem z cukini z mleczkiem kokosowym
 

Cukinia    - 400g (1 porcja)
Olej kokosowy - 15g (1 łyżka)
Bulion mięsny - 220g (1 szlanka)
Szpinak    - 80g (2 spore garści)
Mleko kokosowe - 70g (1 porcja)
Żółta pasta curry - 5g (1 łyżeczka)
Mięta - 10g (1 łyżka siekanej)
Sok z limonki - 10g (1 łyżka)
Dynia, pestki - 10g (1 łyżka)


Sposób przygotowania:
Cukinie pozbawiamy końcówek i nasion, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem kokosowym, chwilę smażymy, zalewamy bulionem. Dodajemy szpinak, miętę i pastę curry. Gotujemy ok. 2 min. i miksujemy na gładki krem. Do zmiksowanej zupy dodajemy mleko kokosowe, tak by uzyskać pożądaną konsystencję. Na koniec doprawiamy solą,  sokiem i startą skórką z limonki.

 

Dzień III:

Posiłek I: Szybka sałatka śniadaniowa
 

Roszponka - 60g (1 porcja)
Pomidor - 160g (1 sztuka)
Ogórek kiszony - 120g (1 porcja)
Jajo - 100g (2 sztuki)
Awokado - 80g (1 kawałek)
Słonecznik, nasiona - 5g (1 łyżeczka)
Oliwa z oliwek - 10g (1 łyżka)
Czarnuszka - 1g (1 szczypta)
Sól - 1g (1 szczypta)
Pieprz - 1g (1 szczypta)
Zioła prowansalskie - 1g (1 szczypta)


Sposób przygotowania: Jaja ugotować. Sałatę opłukać, przełożyć na talerz. Pomidora, awokado i ogórki pokroić i wrzucić na sałatę. Słonecznik podprażyć na patelni, dodać do sałatki. Przyprawy wymieszać z  czarnuszką. Polać oliwą.

Posiłek II: Koktajl malinowy z mango
 

Mango - 140g (1 porcja)
Maliny - 60g (1 porcja)
Mleko kokosowe - 110g (1/2 szklanki)
Kurkuma - 1g (1 szczypta)
Ostropest plamisty - 3g (1/3 łyżeczki)

 

Sposób przygotowania: Owoce oraz mleko przełożyć do misy blendera i zmiksować. Można dodać wodę dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

 Posiłek III: Kurczak w curry
 


Kurczak, filet z piersi    - 150g (1 porcja)
Sok z limonki - 10g (2 łyżeczki)
Czerwona pasta curry - 6g (1 łyżka)
Mleko kokosowe - 80g (1 porcja)
Pomidor - 160g (1 sztuka)
Olej kokosowy - 5g (1 łyżeczka)
Ryż jaśminowy - 40g (1 porcja)
Brokuły -150g (1 porcja)

Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać sok z limonki, pomidora. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i brokułem

 

 Posiłek IV: Sałatka z pieczonym łososiem   
 

Roszponka - 60g    (porcja)
Łosoś surowy lub wędzony na gorąco - 70g (porcja)
Ogórek zielony - 70g (1 porcja)
Pomidorki koktajlowe - 120g (6 sztuk)
Suszone pomidory - 20g (2 sztuki)
Awokado    - 60g (1 kawałek)
Makaron ryżowy - 30g (1 porcja)
Oliwa z oliwek - 5g (1 łyżeczka)
Ocet balsamiczny - 5 (1 łyżeczka)
Pieprz - 1g (szczypta)
Sok z cytryny - 5g (1 łyżeczka)
Zioła prowansalskie - 3g (1 łyżeczka)

Sposób przygotowania: *Łososia doprawić, zawinąć w folię i upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. *Można użyć łososia wędzonego na gorąco. Pomidorki opłukać, pokroić na ćwiartki. Do miski włożyć sałatę, ułożyć na niej ugotowany makaron ryżowy, pomidorki, posiekane suszone pomidory oraz pokrojone w plastry awokado, ogórka i podzielonego na cząstki przestudzonego łososia. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, pieprzem i ziołami. Gotowym sosem polać sałatkę.

 

 źródła zdjęć: koktajl truskawkowy - mundomaisbellas.com /bitki - wp.pl/ dorsz - healthy food guide/ sałatka śniadaniowa - happines plunge/ szparagi - closet cooking/ muffiny - show me the yummy/ zupa krem z cukini - receptizasvakog/ sałatka śniadaniowa -  cravingchronicles/ sałatka z kurczakiem i gruszką  taste/ koktajl mango-maliny - ninja kitchen / sałatka z łososiem - cookingclassy.com/

 

Jeśli chcesz otrzymać indywidualny jadłospis, który uwzględni Twoje preferencje żywieniowe i stan zdrowia, zapraszam :)

Możesz napisać do mnie wiadomość (online) poprzez formularz kontaktowy:

KONTAKT

albo wybrać dogodny termin i umówić się na spotkanie

Katarzyna Wawrzyniak - ZnanyLekarz.pl


Komentarze (4)

  • bim
    Ponad tydzień temu, 2017-06-16
    Dla kogo te przepisy bo chyba nie dla tych co zarabiają najniższą krajową
    Odpowiedz
  • bim
    Ponad tydzień temu, 2017-06-16
    Dla kogo ta dieta bo chyba nie dla tych co zarabiają najniższą krajową
    Odpowiedz
  • bea
    Ponad tydzień temu, 2017-06-17
    Smacznie i kolorowo tylko nie przy najniższej krajowej
    Odpowiedz
  • Karolina
    Tydzień temu, 2017-06-18
    Przy najniższej krajowej zapewniam, że też można zdrowo się odżywiać. Mleko kokosowe można zrobić samemu a awokado nie jest do zjedzenia w całości tylko trzeba je porcjować, wystarczy na kilka posiłków. Jeść trzeba z głową :-)
    Odpowiedz

Zostaw komentarz