Przykładowy jadłospis w Hashimoto


Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem "co jeść przy chorobie Hashimoto?". Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy. Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów. To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu.
Mogą go stosować osoby, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.


Dzień I:

Posiłek I

Jajo zapiekane w awokado

 

Jajo

 

100

g

2 sztuki

Awokado

 

140

g

1 sztuka

Szczypiorek

 

5

g

1 łyżeczka

Sól

 

1

g

1 szczypta

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Ogórek kiszony

150

g

1 porcja

Sposób przygotowania:                                
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Awokado przekroić, usunąć pestkę. Doprawić. We wgłębienia wbić jajko (usunąć nadmiar bialka). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 12-15 minut. Doprawić sola i posypać szczypiorkiem. Ogórka zjeść.

 

Posiłek II

Koktajl malinowy z mango

 

Mango

 

100

g

1 kawałek

Maliny

 

100

g

1 porcja

Mleko kokosowe

100

g

½  szklanki

Sposób przygotowania:                                
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji - można dodać wodę.

 

Posiłek III

Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem

Wątróbka drobiowa

250

g

1 porcja

Jabłko

 

220

g

1 sztuka

Masło klarowane

10

g

2 łyżeczki

Pieprz

 

1

g

szczypta

Sól

 

1

g

szczypta

Majeranek

 

1

g

szczypta

Liść laurowy

 

1

g

1 sztuka

Kapusta kiszona

220

g

1 talerz

Sposób przygotowania:                                
Na patelni rozgrzać masło, dodać starte na tarce jabłko (bądź pokrojone w płatki) i oczyszczoną, pokrojoną w kawałki wątróbkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut często mieszając i w razie potrzeby podlewając małą ilością wody. Pod koniec duszenia doprawić  majerankiem, solą i pieprzem. Zjeść z kapustą.

 

Posiłek IV

Krem z cukinii

 

 

 

Bulion warzywny

220

g

1 szklanka

Cukinia

 

400

g

1 porcja

Masło klarowane

5

g

1 łyżeczka

Mleko kokosowe

20

g

2 łyżki

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Cebula

 

25

g

½ sztuki

Szafran

 

1

g

1 szczypta

Kasza jaglana

40

g

4 łyżki

Sposób przygotowania:                                
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce (nie obieramy ze skórki), kroimy w plastry. Czosnek i cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle klarowanym. Dorzucamy cukinię i podsmażamy 5 minut (uważamy aby się nie przypaliła). Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy cukinię. Gotujemy 10 minut, dodajemy mleko kokosowe (gęste), gotujemy jeszcze 2-3 minuty i miksujemy wszystko na gładki krem. Na koniec dodajemy szafran (można pominąć), pieprz i sól, mieszamy. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.   

 

Dzień II:

Posiłek I

Omlet z bananem i brzoskwiniami

Banan

 

60

g

1/2 sztuki

Brzoskwinia

 

80

g

1 sztuka

Jajo

 

150

g

3 sztuki

Olej kokosowy

5

g

1 łyżeczka

Migdały, płatki

5

g

1 łyżeczka

Cynamon

 

1

g

1/8 łyżeczki

Sposób przygotowania:                                
Brzoskwinię pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Rozgrzać olej. Banana zmiksować. Jaja wbić do miseczki, dodać banana  i cynamon, porządnie roztrzepać i wlać na patelnię. Gdy jaja się zetną przełożyć na talerz. Podawać z brzoskwinią i migdałami.  


Posiłek II

Sałatka z kurczakiem pieczonym  i awokado

Mieszanka sałat

30

g

1 garść

Kurczak, filet z piersi

150

g

1 porcja

Awokado

 

70

g

1 kawałek

Sok z cytryny

10

g

1 łyżka

Seler naciowy

40

g

1 pasek

Ogórek zielony

100

g

1 porcja

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Czarnuszka

 

5

g

1 łyżeczka

Sposób przygotowania:                                
Kurczaka upiec lub przesmażyć i ostudzić. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obrany seler i ogórka również pokroić w kostkę. Wymieszać z czarnuszką i ulubionymi przyprawami.


Posiłek III

Szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami

Indyk, filet z piersi

150

g

1 porcja

Cebula

 

25

g

1/2 sztuki

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Sok z cytryny

5

g

1 łyżeczka

Oregano

 

2

g

1/2 łyżeczki

Pieprz

 

2

g

szczypta

Kasza gryczana

60

g

6 łyżek

Warzywa mrożone

250

g

1 talerz

Sposób przygotowania:                                
Filet z indyka pokroić w podłużne paski, aby łatwo było nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków. Do miseczki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, oregano, pieprz i wymieszać. Do przygotowane marynaty włożyć mięso i odstawić na co najmniej godzinę. Następnie nadziać na patyczki (naprzemiennie z cebulą) i piec w piekarniku ok 15 minut. Kaszę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Mieszankę warzyw ugotować na parze ok 7 minut (można ugotować tradycyjnie lub poddusić na patelni).       

 

Posiłek IV

Krem z dyni

 

 

 

Dynia

 

400

g

1 porcja

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Cebula

 

25

g

1/2 sztuki

Masło klarowane

5

g

1 łyżeczka

Imbir

 

5

g

1 kawałek

Sok z pomarańczy

50

g

1/4 szklanki

Bulion mięsny

200

g

1 szklanka

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Mleko kokosowe

50

g

5 łyżek

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Dodać starty na tarce imbir. Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać sok pomarańczowy i bulion. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. Dodać sól, mleczko i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić dodatkowo solą.


Dzień III:

Posiłek I

Cukinia na maśle klarowanym

 

Cukinia

 

250

g

1 porcja

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Cebula

 

25

g

1/2 sztuki

Masło klarowane

7

g

1,5 łyżeczki

Tymianek

 

2

g

2 szczypty

Awokado

 

140

g

1 mała sztuka

Czarnuszka

 

5

g

1 łyżeczka

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Kapusta kiszona

100

g

1 porcja

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroć drobno i zeszklić na maśle. Cukinię pokroić w plasterki i, obsypać solą i odstawić na 5 minut. Odlać płyn, wrzucić do cebuli i czosnku. Doprawić do smaku . Wyłożyć na talerz. Obok położyć pokrojne awokado (doprawić pieprzem i czarnuszką) i kapustę kiszoną.

 

Posiłek II

Kokosowy koktajl z brzoskwiń i malin

Mleko kokosowe

110

g

1//2 szklanki

Maliny

 

80

g

1 porcja

Brzoskwinia

 

160

g

2 sztuki

Sposób przygotowania:                                  
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji - można dodać wodę.

 

Posiłek III

Pieczony pstrąg z masłem cytrynowym

Pstrąg

 

250

g

1 porcja

Cytryna

 

30

g

3 plasterki

Pieprz

 

3

g

szczypta

Koperek

 

3

g

½ łyżki

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Masło klarowane

10

g

1 łyżka

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Sól

 

1

g

1 szczypta

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Bataty

 

200

g

1 porcja

Sposób przygotowania:
Batata pokroić w paski (frytki). Ułożyć na blasze. Pstrąga  natrzeć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek i koperek bardzo drobno posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny. Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z czosnkiem, koperkiem, startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Rybę nafaszerować powstałym masłem cytrynowym, a z wierzchu skropić oliwą. Ułożyć obok batata i zapiekać przez około 30 minut w 190 stopniach.

 

Posiłek IV

Sałatka brokułowa z kasza gryczaną

Kasza gryczana

40

g

4 łyżki

Brokuły

 

150

g

1 porcja

Granat

 

40

g

2 łyżki ziaren

Szczypiorek

 

5

g

1 łyżka

Słonecznik, nasiona

10

g

1 łyżka

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Musztarda

 

3

g

1/2 łyżeczki

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Sposób przygotowania:
Kaszę wrzucamy do wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 15-17 minut. Różyczki brokułów blanszujemy w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę mieszamy z musztardą i oliwą. Dodajemy brokuła, ziarna granatu i szczypiorek. Posypujemy prażonymi pestkami, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Jeśli chcesz otrzymać indywidualny jadłospis, który uwzględni Twoje preferencje żywieniowe i stan zdrowia, zapraszam :)

Możesz napisać do mnie wiadomość (online) poprzez formularz kontaktowy:

KONTAKT

albo wybrać dogodny termin i umówić się na spotkanie

Katarzyna Wawrzyniak - ZnanyLekarz.pl


Komentarze (28)

  • Patrycja Sławińska
    2016-09-05 10:46
    Od jakiegoś czasu przygotowując sie do diety ( a mam Hashimoto) szukam przepisów - i powiem Ci, po tych ślinka cieknie! Na pewno spróbuję ;))
    Odpowiedz
    • Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk Patrycja Sławińska
      2016-09-06 08:10
      Cieszę się! :)
      Odpowiedz
  • Irena Krynska
    2016-09-05 11:26
    Dziekuje bardzo
    Odpowiedz
  • Danuta Misiukiewicz
    2016-09-05 12:29
    Smakowite przepisy , napewno wykorzystam dziēkuje
    Odpowiedz
    • Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk Danuta Misiukiewicz
      2016-09-06 08:10
      :) :)
      Odpowiedz
  • Małgorzata Nowakowska
    2016-09-05 12:36
    Bardzo dziękuję, tak naprawdę nikt nie potrafi powiedzieć co Hashimotki mogą jeść
    Odpowiedz
    • Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk Małgorzata Nowakowska
      2016-09-05 12:40
      Przy chorobach z autoagresji bardzo często występują nietolerancje pokarmowe, które ograniczają pole manewru ;) Tutaj udostępniłam przykładowy jadłospis (dla osób które mogą jeść zboża i jaja), ale wiadomo, że nie dla każdego będzie odpowiedni ;)
      Odpowiedz
      • Teresa Oleksy Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk
        2016-09-05 14:44
        Ja od ubiegłego września zauważyłam ,że mam każdego dnia zgagę i ciągłe odbijania powietrzem, gazy.a najbardziej się nasilała po produktach zbożowych,moim razowym chlebie ,cukrze, mleku czy żółtym serze,a zakwaszanie żołądka nic nie dawało. Od stycznia przestałam jeść w/w produkty i już następnego dnia nie miałam zgagi. Do dziś nie jadam chleba nawet mojego na zakwasie,ale zauważyłam,że po użyciu mąki orkiszowej,ryżowej,kasztanowej,gryczanej czy amarantusa nic mi się nie dzieje więc od czasu do czasu zrobię sobie naleśniki lub gofry bez cukrowe ,zamiast chleba. Lecz kiedy zjem jakiegoś naleśnika na białej mące,więc męczy mnie odbijanie i lekka zgaga. Jajka mogę jeść i kozi ser i nic mi się po tym nie dzieje. Każdy musi na sobie wypróbować żywność bo każdy człowiek jest inny i innej możliwości nie ma.Pozdrawiam
        Odpowiedz
        • Magdalena Rosinska Teresa Oleksy
          2016-09-05 15:45
          Witam. Ja mam dokładnie to samo. A wszystko zaczęło sie tez we wrześniu 2015. Jakies dziwne bóle i pieczenie. Jadłam tylko chleb razowy. Do tego doszły nagle duszności w okolicach szyi. Nie mogli stwierdzić co mi jest przez 6 m- cy. Okazało sie Sy to Hashimoto i mimo ze gastroskopia nie wykazała nieprawidłowości to powiedzieli ze mam refluks. Bałam sie cokolwiek jeść. Waga w dół o 8 kg. Sama próbuje sprawdzić co mogę a co nie. Gdyby sie znalazł ktoś kto mógłby mi ustalić co jeść przy hashimoto i refleksie. Może przykładowy jadłospis ?
          Odpowiedz
      • Stanisława Manikowska Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk
        2016-09-06 10:17
        To prawda. Ja na przykład toleruję jajka w każdej postaci oprócz gotowanego i nie wiem na czym to polega niestety, ale tak mam po prostu. Toleruję ryż, natomiast problem już mam z jaglaną, którą uwielbiam, choć wiem, że są panie, którym ona nie przeszkadza. Prawda jest taka, że każda z hashimotek, jeśli chce żyć w miarę komfortowo musi podejść do siebie indywidualnie. Pozdrawiam. :)
        Odpowiedz
  • Anna Klepacka
    2016-09-05 12:37
    Suuuper! Dziękuję ślicznie! :)
    Odpowiedz
  • Barbara Adamska
    2016-09-05 12:58
    Bardzo dziękuję! Jaka jest kaloryczność dziennego zestawu?
    Odpowiedz
    • Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk Barbara Adamska
      2016-09-06 08:09
      Tutaj jest w przybliżeniu 1500 kcal. Tak jak pisałam wcześniej: to jest tylko przykładowa rozpiska :) Dla każdego Pacjenta ustalam wszystko indywidualnie :)
      Odpowiedz
  • Beata
    2016-09-05 13:35
    Jadłospis SUPER :-) ale jak do takiego jedzonka przekonać męża, który choruje na Hashimoto :-( dzień bez mięsa, dzień stracony...
    Odpowiedz
    • Marysia Beata
      2016-09-05 17:48
      Ja mam Hashi i mięso jeść muszę ;-) Dlaczego więc mąż by nie mógł? Tyle, że do mięsa (najlepiej pieczonego albo duszonego, bez panierek) zero chleba, zero makaronu, trochę (góra pięć łyżek) kaszy albo ew. ryżu brązowego i masa warzyw. Da facet radę :-)
      Odpowiedz
  • Jadwiga Barańska
    2016-09-05 13:51
    Bardzo dziekuje
    Odpowiedz
  • Ewelina Żuchowska
    2016-09-05 14:36
    Dziękuję .Są nawet przeliczniki wagowe na łyżki,łyżeczki,szklanki.Tak lubię.Super
    Odpowiedz
    • Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk Ewelina Żuchowska
      2016-09-06 08:08
      Cieszę się, że pasuje :)
      Odpowiedz
  • Iwona Berezowska
    2016-09-05 20:37
    A czym można zastąpić awokado? Bardzo je lubię ale od jakiegoś czasu pół godziny po zjedzeniu strasznie mnie boli górna część brzucha.
    Odpowiedz
  • Beata Zielinska
    2016-09-16 11:40
    Przepisy wspaniałe ale niestety na dłużą metę mogą być nieskuteczne. Ja zachęcam wszystkie Panie na wizytę u Panie Kasi. Również mam hashimoto. Po dluuugim czasie zmiennych nastrojów, wahania wagi oraz nietolerancji pokarmowych postanowiłam udać się na wizytę u specjalisty. Niestety od endokrynologa nie wiele się dowiedziałam na temat mojej choroby. Przykładowy jadłospis a dostosowany indywidualnie robi ogromną różnicę. Wiem, po swoim przykładzie. Zachęcam wszystkie Panie pomyśleć o sobie i zainwestować w swoje zdrowie! :) Ja czuję się o niebo lepiej a co więcej moja 4-osobowa rodzina również :):):):):) Dziękuję za wsparcie, miła wizytę i bezcenne rady Pani Katarzyno!
    Odpowiedz
  • Agnes Agnes
    2016-10-07 09:02
    A ja mam pytanie bo bardzo mało tu węglowodanów w postaci kasz etc,z tego co wiem przy chorobach tarczycy węgle sa wazne.w moim przypadku ćwiczę intensywnie 4 razy w tygodniu,powinnam cos dołożyć?
    Odpowiedz
    • Katarzyna Wawrzyniak - dietetyk Agnes Agnes
      2016-10-07 09:46
      Tak jak napisałam: to jest tylko PRZYKŁAD ;) Trzeba pamiętać o tym, że każdy z nas jest inny. Jedni lepiej czują się na diecie bogatej w tłuszcze, inni na diecie bogatobiałkowej, a jeszcze inni na diecie węglowodanowej. Tutaj jest dość spora podaż tłuszczy. Jeśli ćwiczy Pani 4x w tygodniu, to zwiększenie ilości węglowodanów jest konieczne :)
      Odpowiedz
  • Paleobite
    2016-10-07 14:50
    Na pewno skorzystam. ciekawe i łatwe przepisy :D
    Odpowiedz
  • Katarzyna
    2016-10-19 10:37
    Chętnie skorzystałabym z wizyty u Pani, ale mieszkam w Warszawie, czy może Pani polecić jakiegoś dietetyka , który w Warszawie zajmuje się tym problemem tak wnikliwie jak Pani .
    Odpowiedz
  • Malgorzata
    2017-02-14 16:33
    Pani Kasiu, czy jest Pani jednoznacznie za tym, aby wyelimonowac gluten z diety hashimotki? Czy wg Pani zalezy to od testow na nietolerancje?
    Odpowiedz
  • Malgorzata
    2017-02-14 16:33
    Pani Kasiu, czy jest Pani jednoznacznie za tym, aby wyelimonowac gluten z diety hashimotki? Czy wg Pani zalezy to od testow na nietolerancje?
    Odpowiedz
  • Elżbieta Glowka
    2017-02-20 23:52
    Czy przy niedoczynnosci tarczycy można jeść miód ?
    Odpowiedz
  • anna
    2017-03-20 13:47
    hm tak się zastanawiam bo jadłospis dobry ale czy brokuly nie sa zakazane tak jak kapusta surowa kalafior itp
    Odpowiedz

Zostaw komentarz